Opzoek naar een Warmtepompen?

Via uwOffertes.be kom je in contact met verschillende professionals, zij zullen je indien mogelijk een passende prijs of offerte opstellen.

Een warmtepomp is een populair alternatief voor de traditionele cv ketel. Je verwarmt je huis niet langer met fossiele brandstoffen, maar maakt gebruik van elektriciteit om je huis te verwarmen. Echter op dit moment is deze manier van verwarmen nog onbekend bij het grote publiek. Wij leggen je dan ook graag uit wat een warmtepomp is, hoe deze werkt en wat de voor en nadelen zijn.

Hoe werkt een warmtepomp?

Je kan een warmtepomp het beste vergelijken met de koelkast die je in huis hebt. Door de warmte uit de producten in de koelkast te halen en deze aan de achterkant af te voeren wordt de koelkast koud. Met een warmtepomp doe je dit andersom en haal je de warmte uit de lucht. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de buitenlucht. Deze lucht wordt vervolgens gebruikt om jouw woning te verwarmen.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende varianten die op de markt beschikbaar zijn. Al deze warmtepompen werken net weer wat anders. Met een lucht/water variant haal je de warmte uit de lucht door de buitenunit. Deze warmte wordt doorgestuurd naar je binnen unit door middel van een koudemiddel. Een water/water pomp haal je de warmte uit het grondwater. Er moeten hiervoor wel twee putten geboord worden. Via de ene put wordt het warme water opgewekt, waarna het na gebruik via de andere weer wordt afgevoerd. In de zomer reguleert dit systeem juist weer de koeling om de balans te herstellen. De bodem/water variant wekt de warmte op via buizen die door de grond lopen. Meestal zijn deze gevuld met een bepaalde vloeistof. Met deze pomp kan je ook in de zomer je huis gekoeld krijgen. De laatste optie is de lucht/lucht pomp. Deze werkt alleen op moment als je mechanische ventilatie hebt. Bij huishoudens is dit vaak niet het geval. Je ziet deze variant dan ook niet vaak terug in normale huishoudens. Tevens ziet hier geen subsidie regeling op wat het niet aantrekkelijk maakt om hem privé aan te schaffen.

Waarom kies je voor een warmtepomp?

Door de warmte te gebruiken uit de buitenlucht en hiermee jouw woning te verwarmen heb je geen aardgas meer nodig voor deze verwarming. Met de doelstelling van Nederland om in 2050 geheel CO2 neutraal te zijn loop je hiermee alvast voor op deze verandering. Het kopen van een CV ketel is op lange termijn dan ook geen goede keuze, aangezien het aardgas geheel gaat verdwijnen. Daar waar de warmtepompen vroeger extreem duur waren, zijn deze tegenwoordig steeds goedkoper te worden. Meer en meer mensen stappen over op deze duurzame manier van verwarmen. Dit betekent dat er steeds meer varianten op de markt beschikbaar komen. Door deze concurrentie worden de warmtepompen steeds goedkoper en is er steeds meer keuze die beter bij jouw huishouden aan zal sluiten.

Voordelen warmtepomp

  • Je draagt je steentje bij aan het klimaat
  • Veel vormen van subsidie die het goedkoper maken
  • Je bent voorbereid op de toekomst en de doelstellingen van Nederland

Nadelen warmtepomp

  • Alhoewel hij steeds goedkoper wordt is het nog een dure manier van verwarmen
  • Bij CV ketels is er nog steeds meer keuze
  • Vaak is er al een cv installatie in huis aanwezig

Conclusie over deze manier van verwarmen

Alhoewel de aanschaf van een warmtepomp nog relatief duur kan zijn is deze manier van verwarmen steeds goedkoper. Met de grote concurrentie wordt de warmtepomp steeds goedkoper. Dit zal er toe leiden dat de cv ketel steeds minder populair wordt en langzaam maar zeker uit alle huishoudens zal verdwijnen. Wil je dus een oplossing die ook voor de toekomst geschikt is, ga dan voor een warmtepomp.

Warmtepompen

Vraag uw offerte aan

Zoek jouw specialist

Zoeken van A tot Z

Lot