Opzoek naar een Zonnepanelen?

Via uwOffertes.be kom je in contact met verschillende professionals, zij zullen je indien mogelijk een passende prijs of offerte opstellen.

Zonnepanelen laten leggen: hier moet je op letten

Jij wilt gaan investeren in zonne-energie, dat is een goede keuze. Waarschijnlijk zit je met vragen over rendement, subsidie, aansluiting en meer. Wij geven je een overzicht van de belangrijkste zaken die je moet weten omtrent het laten leggen van zonnepanelen.

Voordelen van zonne-energie

Met zonnepanelen op het dak kun je jouw eigen groene stroom opwekken. Dit is duurzaam en een stuk beter voor het milieu. Zo verlaag je direct de CO2-uitstoot van jouw huishouden. Deze investering draagt ook bij aan een beter energielabel voor je huis, waardoor deze meer waard wordt. Ook een goede isolatie en andere duurzame investeringen kunnen tegenwoordig veel waarde toevoegen. Je maandelijkse energiekosten nemen af wanneer je (voor een deel) je eigen energie opwekt.

Verschillende type panelen

Voor welk zonnepaneel je kiest is afhankelijk van je budget, wensen, het oppervlakte van je dag en het daktype. Momenteel zijn er 4 soorten panelen te koop: monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas panelen. Monokristallijn heeft als voordeel dat dit type geschikt is voor kleine daken, want er is minder m2 van nodig. Polykristallijn is goedkoper en daardoor juist ideaal voor grote oppervlaktes. Amorf panelen zijn buigzaam en daardoor geschikt voor bijvoorbeeld tegen een gevel. Glas-glas heeft het hoogste rendement en de langste levensduur, maar vereist wel de hoogste investering.

Wat kost zonnepanelen

Hoeveel je betaald voor jouw duurzame energie is onder andere afhankelijk van je huishouden, hoeveel stroom je zelf op wilt wekken, het dak en de soort panelen die je kiest. Gemiddeld genomen schaf je de panelen inclusief omvormer en bevestigingsmateriaal aan voor zo'n €5.000. Dit is voor een gemiddeld huishouden van 4 personen dat het grootste deel van de stroom zelf op wilt wekken. Het is daarbij wel van belang dat je een geschikt dak hebt.

Er kunnen grote verschillen zitten in prijs dus het is altijd verstandig om een offerte op te vragen bij diverse bedrijven. Staar je hierbij niet blind op prijs maar controleer ook hoe er tot het legplan gekomen is. Probeer bijvoorbeeld na te gaan of er rekening gehouden is met alle factoren, zoals een veilige afstand tot de dakrand en schaduw van bomen en schoorstenen. Ook dien je kritisch te kijken naar aannames over de opbrengst per paneel, de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs en de levensduur van de omvormer.

Hoe werken de panelen

De panelen gebruiken silicium om energie op te wekken. Silicium laat elektronen los waardoor spanning in een zonnecel ontstaat. Door vervolgens meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in het zonnepaneel, kan de stroom gaan lopen. Er is niet per se direct zonlicht nodig om energie op te wekken. Ook op een bewolkte dag levert de zonnecel elektriciteit. Wel wil je schaduw vermijden, want de rondlopende stroom valt stil in een cel waar schaduw op valt. Hierdoor is de opbrengst van de set panelen lager. Het hele systeem is zo productief als de zwakste schakel. Dit opbrengstverlies wordt verminderd door bypass diodes te gebruiken. Hiermee worden beschaduwde cellen tijdelijk overgeslagen. De opbrengst van het systeem neemt hierdoor ook af. Schaduw kun je dus het beste vermijden.

De spanning aan elektriciteit dat wordt opgewekt uit de zon is van een andere frequentie dan de stroom die je gebruikt. De meeste huishoudelijke apparaten zijn gemaakt voor wisselspanning. Ook zou het vervelend zijn als de fluctuaties in lichtinval op de panelen zouden doorwerken in de aangesloten apparatuur. Over het algemeen worden de panelen aangesloten op het lichtnet als aanvulling op die stroom. Dit kan door de gelijkspanning om te zetten in een constante wisselspanning van 230 volt. Hiervoor heb je een omvormer nodig. Deze zet de gelijkspanning eerst om in een sinusvormige wisselspanning en deze wordt vervolgens weer getransformeerd naar een spanning die iets boven de lokale netspanning ligt. Dit maakt het ook mogelijk om stroom terug te leveren aan het net.

Opbrengst en rendement

Over het algemeen hebben de panelen een rendement van 4% per jaar. Dit ligt stukken hoger dan de rente op je spaarrekening. Als je de panelen in 2020 koopt, bedraagt de terugverdientijd ongeveer 7 jaar. Aan energiekosten bespaar je rond de €600 per jaar wanneer je grotendeels zelfvoorzienend bent. Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan kun je dat terugleveren aan de energieleverancier. De vergoeding die je hiervoor krijgt, verschilt per leverancier. Dit heet salderen en werkt als volgt.

Vaak produceren de panelen energie op het moment dat jij geen stroom gebruikt. Deze wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en jouw energiebedrijf verrekent de levering vervolgens met de stroom die je afneemt van het net. Hiervoor betaalt de energieleverancier een vergoeding, hoeveel deze vergoeding exact bedraagt is afhankelijk van je leverancier.

Zonnepanelen

Vraag uw offerte aan

Zoek jouw specialist

Zoeken van A tot Z